fbpx
Portrett av en kvinne som smiler og ser ned i gulvet

«Selv ikke Cindy Crawford ser ut som Cindy Crawford»

15. jun 24 | Fotobloggen, Privat | 0 kommentarer

Okei, så er gjerne referansen her utdatert, og mange vet kanskje ikke hvem hun er engang! (Ja, jeg vet…jeg avslører hvor gammel jeg er nå…hehe… og la meg spare deg for googling her; amerikansk supermodell, skuespiller og programleder.. kjempepopulær…på 90-tallet ;-D) 

Been there, done that...got the scars to prove it

Men referansen har et poeng: Vi har alle vært der, ikke sant? Vi scroller gjennom sosiale medier, ser på glansede magasinforsider eller beundrer stjernene på den røde løperen, og plutselig føler vi oss som det siste bladet på treet om høsten – litt falmet og definitivt ikke så glamorøst som vi hadde håpet på. Og jeg VET jo at du vet dette; selv ikoner som Cindy Crawford starter ikke dagen som det fotomodell-bildet vi blir presentert for!

Likevel sammenligner vi oss med andre hele tiden. Hvorfor? Jeg tror det definitivt er noe vi har lært fra barnsben av. Vi har blitt så vant til å gjøre det, at vi legger ikke merke til at det skjer lenger. Og sammenligningen gjelder ikke bare opp mot fotomodeller. Neida, vi har samme tilnærming til influensere, filmstjerner, vellykkede entreprenører – ja, til og med nabokjerringa og kollegaen som besitter en evne (eller utseende) du så gjerne skulle ønske deg.

Cindys selvinnsikt

Cindy Crawford, den ikoniske supermodellen, sa det veldig treffende: «Cindy Crawford ser ikke ut som Cindy Crawford når hun våkner om morgenen.» Det er noe magisk ved denne erklæringen. Det minner oss om at bak de blinkende lysene og glamouren er menneskene vi ser på også bare mennesker – med uren hud, bustehue om morgenen, poser under øynene og kanskje en kaffeflekk på pysjamasen. 

Så hva er problemet med å sammenligne seg selv med andre? Vel… det kan fort skape en følelse av utilstrekkelighet. Hvorfor ser ikke jeg ut som den personen? Hvorfor har ikke jeg det perfekte livet? Jeg skulle ønske jeg også kunne (sett inn ønsket aktivitet du ønsker å oppnå). Disse tankene kan knekke selvtilliten vår og føre til at vi undervurderer våre egne prestasjoner og unike kvaliteter. 

La gnisten lede deg!

Det betyr ikke at det å sammenligne deg med andre alltid er en dårlig idé. Hvis det kan skape en gnist i deg til å lykkes med det du brenner for, snakker vi  inspirasjon i stedet for en konstant påminnelse om at vi aldri duger. Å se at ting er mulig, er en god ting. Trikset er å finne ut hva du trenger å tilegne deg eller gjøre for å lykkes med det som er viktig for deg. Og gi deg selv tid til å finne ut av det.

Vi vet ikke hva slags arbeid og hvilke ressurser andre har lagt for dagen for å lykkes. Som eier av egen bedrift har jeg fått førstehånds innblikk i hva som kreves for i det hele tatt å kunne stable seg på beina. Det som for oss kan se ut som en suksess som kom over natten, vil jeg si aldri er tilfellet. Det ligger fokusert arbeid, nedturer, usikkerhet, gråt og tenners gnissel – og tid – bak enhver måloppnåelse. Enhver endring eller ethvert resultat krever en innsats, det vet vi. Men det er sjeldent vi vet den fulle og hele sannheten om hva som faktisk måtte til for at våre «idoler» skulle få de resultatene de viser til. Å sammenligne deg med andres suksess vil derfor være veldig urettferdig overfor deg selv. 

Jeg vet ikke om det er mulig å aldri sammenligne seg selv med andre uten å ende opp med å føle at man selv kommer til kort. Men jeg tror vi kan trene oss opp til å endre det automatiske tankemønsteret vi har perfeksjonert opp gjennom årene. Hva om vi så på andre mennesker som kilder til inspirasjon i stedet for grunnlag for selvkritikk? Kan vi motiveres av andres suksesser og bruke det som en drivkraft for våre egne drømmer og mål?

Så neste gang du ser Cindy Crawford (eller hvem det nå måtte være som har egenskaper eller suksess du ønsker deg!), husk at de også har sine øyeblikk av sårbarhet og ekthet. Det er det som gjør oss alle menneskelige. Så forsøk å være litt rausere med deg selv, både med tid og tilbakemeldinger. Opplevelsen – og resultatet – blir mye bedre enn refs og nedsnakk noen gang kan gjøre for deg. 

Stay fabulous!

Har du opplevd å snu negativ selvsnakk til noe oppbyggende og løsningsorientert? Har du greid å bryte igjennom barrieren du har skapt for deg selv, og skapt et liv eller en opplevelse du for alltid vil være takknemlig for? Del gjerne med oss!

Likte du det du leste her?

Registrer deg på listen og få tilsendt flere betraktninger, nyheter, kampanjer, tilbud og annen moro som jeg finner på!

Kvinne sitter ved et cafebord og ser ut gjennom vinduet

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.